Nu när vintern tagit ett stadigt grepp om land och rike behövs riktigt varma rätter för att hålla kylan ute. En rykande het soppa kan värma de flesta frusna själar, här med tillbehör av både söt och salt karaktär. Se till att få en konsistens på soppan som du trivs med. Jag brukar börja "för tjockt" och sedan spä med buljong till jag är nöjd.
Rotfruktsoppa, 4-6 portioner
1 gul lök
100 g kålrot
100 g rotselleri
100 g morot
100 g palsternacka
100 g potatis
1 l kraftig köttbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar
300 g sidfläsk i bit
3 äpplen
1/2 kruka färsk timjan
smör till stekning
Skala och hacka löken grovt. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Koka rotfrukterna mjuka i buljongen tillsammans med löken. Medan rotfrkterna kokar, skär fläsket i tärningar och stek på medelvärme till riktigt knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. När rotfrukterna är mjuka, häll av 2/3 av buljongen. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer (eller i en blender/matberedare). Om soppan är för tjock, tillsätt buljong lite i taget och rör/mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem hastigt i smör och tillsätt mot slutet av stekningen hackad färsk timjan. Äpplena ska mjukna men inte bli sladdriga. Servera soppan riktigt varm med fläsket och äpplena. Garnera gärna med lite färsk timjan.
Till servering
Surdegsbröd
Smör
ev. lite crème fraiche
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar