Våga göra egen gravlax! Det är väldigt enkelt och blir fantastiskt gott. Det enda som krävs är lite planering då själva processen tar några dagar. Ett bra tips är att dela laxen innan kryddningen för att kunna göra flera olika smaksättningar i samma veva. Precis som tidigare har jag tagit själva grundreceptet på gravningen (innan kryddningen) från Magnus Eks bok Julbord - Klassisk julmat från Oaxen. Prova också "Gravad lax smaksatt med dill och cognac".
Garnera gärna med lite hela enbär vid servering |
Gravad lax, smaksatt med enbär och gin
500 g laxsida som varit fryst i minst 3 dagar
1/2 dl socker
2 msk salt
1/2 dl grovstötta enbär
2-3 msk gin
Tina laxen i kylen och skär sedan bort skinnet. Blanda salt och socker och gnid sedan in båda sidorna av laxen ordentligt med blandningen. Lägg laxen i en plastpåse och sug ut så mycket luft du kan. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 3 timmar för att starta gravningen. Flytta sedan laxen till kylen och låt den fortsätta gravningen där i 8 timmar eller över natten. Ta därefter ut laxen ur påsen och spola av den under rinnande vatten. Torka sedan av laxen med papper. Var inte orolig om ytan på laxen vid detta skede känns lite hård, det försvinner under sista steget. Gnid in enbär på båda sidor och droppa till sist över gin. Lägg sedan laxen i en ny plastpåse och sug ut luften. Avsluta gravningen 2-3 dagar i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar