lördag 29 december 2012

Oxfilé provençale

I kategorin kött och potatis är oxfilé provençale med och tävlar om en pallplats alla dagar i veckan. Personligen gillar jag när potatisen inte är helt mjuk utan har lite tuggmotstånd kvar. Snåla inte på kryddsmöret, det finns ju ingen sås...


Oxfilé provençale, 4 personer
600-800 g oxfilé i bit
salt
peppar
12 potatisar
100 g rumstempererat smör
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja (fryst går bra)
2 msk hackad gräslök (fryst går bra)
smör och matolja till stekning

Till servering
kokta eller smörslungade färska haricots verts

Putsa oxfilén från senor och hinnor. Gnid in filén i rikligt med salt och peppar. Bryn i en blandning av smör och olja på mycket hög värme till fin yta, ca 1 min på varje sida. Jag brukar använda en gjutjärnspanna till detta, den håller värmen mycket bättre än en teflonpanna. Ett tips är att låta pannan bli riktigt varm innan stekfettet läggs i, på så sätt bränner inte smöret så lätt och man får en hög stektemperatur. Lägg sedan filén i en ugnsfast form och stek i 80 grader över- och undervärme till en innertemperatur på 52 grader. Tiden i ugnen varierar kraftigt beroende på storlek/tjocklek på köttet men räkna med 1-1.5 timme. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du trancherar det. Vid 52 grader är köttet rött (jag skulle säga "medium/rare") men absolut inte rått. Vill man ha ett lite mer genomstekt kött kan man låta det gå till 55 grader.

Medan köttet är i ugnen, blanda smör med vitlök, persilja och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Skala potatisen och skiva den tunt. Smörstek potatisskivorna i omgångar på medelvärme, krydda med salt och peppar under stekningen.

Lägg potatisen i en ugnsfast form. Skär oxfilén i skivor och lägg ovanpå potatisen. Toppa med kryddsmöret och griljera i ugn på högsta grillvärme med öppen lucka till smöret börjat smälta. Servera direkt, gärna med haricots verts och ett gott rödvin.

1 kommentar:

  1. Körde en variant på detta till nyår med fantastiskt resultat.

    SvaraRadera