söndag 16 december 2012

Julskinka (koka & griljera)

Ingen jul utan skinka! Om man inte känner för att koka själv går det utmärkt att köpa en färdigkokt skinka och griljera. Min personliga skinkfavorit är knäckebröd med smör, skinka och en stark grovkornig senap.


Julskinka
1 rimmad, benfri och avvattnad skinka 2-4 kg
1 gul lök
2 lagerblad
1 morot
5-10 kryddpepparkorn

Griljering
1 äggula
3-4 msk grovkornig senap
1 msk flytande honung
4 msk ströbröd
2 msk kryddnejlikor

Om skinkan har nät, behåll det på under kokningen. Stick en stektermometer i skinkans tjockaste del och lägg den i en stor kastrull. Skala och hacka moroten och löken grovt. Lägg grönsakerna, lagerbladen och kryddpepparkornen i kastrullen. Koka upp och låt sjuda på mkt svag värme till skinkan har en innertemperatur av 70 grader (räkna med ca 1 timme per kilo). Ta upp skinkan och låt den svalna innan griljering.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Ta bort svålen på skinkan innan griljering, men behåll fettet. Snitta eventuellt fettet i ett rutmönster med en vass kniv. Blanda äggula, senap och honung. Pensla blandningen över skinkan. Strö över ströbröd och grädda 10-15 minuter. Brödet bränner lätt så titta till skinkan ofta. När skinkan svalnat något, tryck ner kryddnejlikor som dekoration.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar