lördag 29 december 2012

Helstekt oxfilé

När man lagar kött av riktigt hög kvalitet rekommenderar jag att alltid använda en stektermometer. På så sätt får man perfekt resultat varje gång. Det tar kanske några gånger att lära sig vilken temperatur man tycker är bäst, men sedan blir det lätt! Nedan är ett grundrecept på hur man kan helsteka oxfilé. Tillbehören går att variera i det oändliga, vanligast är någon form av potatis (till exempel gratäng eller puré) samt rödvinssky.


Helstekt oxfilé, 4 portioner
600-800 g oxfilé i bit
salt
peppar
smör och matolja till stekning

Putsa oxfilén från senor och hinnor. Gnid in filén i rikligt med salt och peppar. Bryn i en blandning av smör och olja på mycket hög värme till fin yta, ca 1 min på varje sida. Jag brukar använda en gjutjärnspanna till detta, den håller värmen mycket bättre än en teflonpanna. Ett tips är att låta pannan bli riktigt varm innan stekfettet läggs i, på så sätt bränner inte smöret så lätt och man får en hög stektemperatur. Lägg sedan filén i en ugnsfast form och stek i 80 grader över- och undervärme till en innertemperatur på 52 grader. Tiden i ugnen varierar kraftigt beroende på storlek/tjocklek på köttet men räkna med 1-1.5 timme. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du trancherar det.

Vid 52 grader är köttet rött (jag skulle säga "medium/rare") men absolut inte rått. Vill man ha ett lite mer genomstekt kött kan man låta det gå till 55 grader.

2 kommentarer: