söndag 23 december 2012

Mjuk pepparkaka med lingon

Receptet nedan fungerar lika bra som en bit sött till kaffet eller som en efterrätt (förslagsvis ackompanjerad av kardemummagrädde och lite färska lingon).


Mjuk pepparkaka med lingon
100g smör
2 stora ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk nystött kardemumma
1 1/2 tsk finmald nejlika
1 1/2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl crème fraiche 34%
3/4 dl rårörda lingon
1 dl färska lingon (frysta går bra)
3 1/2 dl vetemjöl special

Blanda mjöl, kryddor (inte sockret) och bakpulver. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten, tillsätt även crème fraiche och rårörda lingon. Rör till sist ner mjölblandningen försiktigt så att smeten inte sjunker ihop för mycket. Smöra och bröa en snäppform, ca 20 cm i diameter, och häll i hälften av smeten. Strö över de färska lingonen och täck dem med resten av smeten. Grädda i ugn ca 40 min på 175 grader över- & undervärme. Prova med en sticka så att kakan är färdig (stickan skall inte bli kletig när du sticker genom hela kakan i mitten).

Till servering
kardemummagrädde (vispad grädde med lite socker och nystött kardemumma)
färska lingon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar