Receptet nedan fungerar lika bra som en bit sött till kaffet eller som en efterrätt (förslagsvis ackompanjerad av kardemummagrädde och lite färska lingon).
Mjuk pepparkaka med lingon
100g smör
2 stora ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk nystött kardemumma
1 1/2 tsk finmald nejlika
1 1/2 tsk malen ingefära
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl crème fraiche 34%
3/4 dl rårörda lingon
1 dl färska lingon (frysta går bra)
3 1/2 dl vetemjöl special
Blanda mjöl, kryddor (inte sockret) och bakpulver. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten, tillsätt även crème fraiche och rårörda lingon. Rör till sist ner mjölblandningen försiktigt så att smeten inte sjunker ihop för mycket. Smöra och bröa en snäppform, ca 20 cm i diameter, och häll i hälften av smeten. Strö över de färska lingonen och täck dem med resten av smeten. Grädda i ugn ca 40 min på 175 grader över- & undervärme. Prova med en sticka så att kakan är färdig (stickan skall inte bli kletig när du sticker genom hela kakan i mitten).
Till servering
kardemummagrädde (vispad grädde med lite socker och nystött kardemumma)
färska lingon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar