Jordärtskocka är en lite bortglömd rotfrukt i vardaglig matlagning. Kanske är det därför den passar utmärkt när man vill bjuda på något lite ovanligt och lyxigt.
Jordärtskockssoppa, 4 portioner (förrätt)
200 g jordärtskocka
300 g potatis
5 dl hönsbuljong
1/2 dl torrt vitt vin
1 dl grädde
salt
vitpeppar
150 g rökt sidfläsk
1 äpple
smör till stekning
Till servering
crème fraiche
färsk timjan till garnering
Skala jordärtskockor och potatis, skiva tunt. Spara lite skivad jordärtskocka vid sidan av. Koka rotfrukterna till mjuka i buljongen. Tillsätt vin och koka i ytterligare 5 min. Häll av hälften av buljongen (spara den), tillsätt hälften av grädden och mixa blandningen slät med stavmixer. Sila soppan, lår koka upp igen och späd med buljongen till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Tärna fläsket och stek det knaprigt. Tärna äpplet och stek i lite smör till fin yta, dock med tuggmotstånd kvar. Stek den färska jordärtskockan hastigt. Servera soppan i djupa tallrikar med stekt jordärtskocka, fläsk, och äpple på toppen. Garnera gärna med lite färsk timjan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar