onsdag 19 december 2012

Risgrynsgrötsbrûlée

Det är inte ofta jag tar en klassisk rätt och gör den i ny tappning, så detta får bli undantaget som bekräftar regeln. Jag fick idén under en semesterresa till USA i somras där vi blev serverade en oatmeal brûlée till frukost. Det var inget annat än havregrynsgröt med lite bränt råsocker, varm mjölk och färska blåbär, men imponerade verkligen. Se till att göra gröten lite extra simmig om du planerar att göra denna rätt eftersom gröten svalnar fort i små formar och riskerar då att bli för hård i konsistensen.


Risgrynsgrötsbrûlée, 4 portioner
3 dl risgrynsgröt
1/2 msk nystött kardemumma
2 tsk kanel
4-6 msk strösocker

Till garnering
4 kanelstänger

Du behöver
Brûlée-brännare

Man kan välja att ha gröten antingen varm, kall eller rumstempererad. Lägg gröten i 4 små formar och platta till den med baksidan av en sked. Strö över kardemumma och kanel över gröten. Tryck ner kryddorna lite i gröten med baksidan av en ny och ren sked (om du använder samma sked som tidigare kommer alla kryddor fastna på den). Täck alla kryddor med ett lager strösocker och bränn sockret till en fin knäckig yta med en brännare. Garnera med kanelstång och servera direkt.

2 kommentarer:

  1. Åh, den kanske man skulle prova =)! // Simon H

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag Simon! Ett bra sätt att imponera på gästerna om man har julbrunch ;-)

    SvaraRadera