När
det är säsong kan man hitta lamm till riktiga kanonpriser. Jag lagar nästan
alltid lamm när jag är nere i Skåne då möjligheten finns att åka till Kullalamm
(länk till inlägg om Kullalamm) och få
fantastiskt kött. Denna gång blev det urbenad lammstek som jag marinerade på
klassiskt vis. Jag skulle gärna lagat en hel stek på ben men kunde inte riktigt
motivera 2 kg kött till 4 personer. Istället blev det fransyskan, rostbiffen och
ytterlåret (steken består ju av dessa samt innerlår) som jag band upp ordentligt.
Jag lagar alltid kött i ugn efter temperatur för att få önskad stekgrad. Då
rotfruktsröran är krämig i sig uteslöt jag medvetet sås (men det skar lite i
hjärtat...).
Lammstek
4 personer
800
g urbenad lammstek
1
dl olivolja
3
vitlöksklyftor, pressade
1
msk hackad färsk rosmarin (el. 1 msk torkad)
1/2
msk salt
1
tsk grovmalen svartpeppar
Smör
till stekning
Blanda
olja och kryddor till en marinad. Lägg steken tillsammans med marinaden i
dubbla platspåsar, låt vila i kyl 2 timmar. Bind sedan upp steken med
grillsnöre och bryn i panna till fin yta. Lägg därefter steken i en ugnsfast
form och stek i ugn på 100 grader varmluft till en innertemperatur på 58 grader
för rosa och 60 grader för mer genomstekt (lätt rosa). Låt vila i folie 15 min
innan servering.
Rotfruktsröra
200
g morötter
200
g kålrot
200
g rotselleri
200
g palsternacka
2
msk crème fraiche
1/2
msk hackad persilja
1/2
dl vatten
1/2
grönsaksbuljongtärning
salt
och peppar
smör
till stekning
Skala
rotfrukterna och skär i drygt centimeterstora tärningar. Fräs tärningarna i
lite smör någon minut, slå på vatten samt buljongtärning och bräsera (sjud)
under lock ca 10 min. Tillsätt crème fraiche, persilja och låt puttra någon
minut till. Smaka av med salt och peppar.
Till
servering
Kokt
färsk brysselkål (5 min i lättsaltat vatten)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar