måndag 28 november 2011

Antipasti; kallskuret med tomater, buffelmozzarella och basilikaolja

I ett nummer av Gourmet fann jag inspiration till det smakfulla upplägget av denna rätt. Den är en perfekt start till en bjudmiddag då den kräver minimal förberedelse och inte tar mer än 5-10 min att lägga upp (precis lagom så man kan umgås med sina vänner istället för att röra kvadrilliontals outtalbara ingredienser till en gryta som ingen förstår sig på ändå). Jag föredrar variation av kallskuret men är man helt såld på parmaskina så varför inte bara nöja sig med det. receptet nedan är för 4-6, beroende på hur mätta man vill att ens gäster skall bli.



Kallskuret & mozzarella
8 skivor parmaskinka (ca 80 g)
8 skivor bresaola (ca 60 g)
6 skivor mortadella (ca 100 g)
15 skiver tryffelsalami ca 30 g
50 g buffelmozzarella

Basilikaolja
1/2 kruka basilika
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt

Garnering
basilika eller timjan
cocktailtomater

Börja med basilikaoljan. Hacka basilikan fint och blanda med olivolja och salt, låt dra medan du lägger upp resten av rätten. Frestas inte att köra allt i en mixer, då blir det värdelöst och åter värdelöst (tror ni jag har provat?). Ta skivor av kallskuret och lägg upp lite oregelbundet på ett snyggt fat. Testa lite olika tekniker med skivorna; rulla, nyp ihop, vik, snurra, knöla. Det är oregelbundenheten som gör det snyggt! Bryt sedan mozzarellan med händerna och fördela i väl valda luckor på fatet. Häll med hjälp av en sked lite basilikaolja på varje bit mozzarella. Avsluta med att garnera med basilika och tomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar