onsdag 16 november 2011

Äppelmos på enkelt vis

Nu när sommarens sylt är slut är det dags att fylla på med mos så att man har något att ha till gröten eller yoghurten på morgonen. Äppelmos är om möjligt ännu enklare att koka än sylt och minst lika gott. Godast tycker jag det blir om man använder syrliga äpplen, det ger en smakrik karaktär som inte smakar "platt". Fråga i din matbutik efter äpplen som passar bra till mos. Jag gjorde denna omgång på frukt från mina föräldrars trädgård i Skåne. Då jag konsumerar min mos ganska omgående efter kokning (inom två veckor) så förvarar jag moset i kylskåp. Vill man förvara det längre är det bäst att frysa in.


Äppelmos, ca 0,5 liter
1 kg hela äpplen av syrlig kvalisort
1/2 - 1 dl strösocker
1/2 dl vatten

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna och vattnet i en kastrull. Koka på medelvärme till äpplena är mjuka, rör om då och då så att det inte bränner fast i botten. Rör i 1/2 dl socker och låt koka någon minut till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker om så önskas. Mixa med stavmixer till ett slätt mos och häll upp på förberedda burkar, förslut omedelbart och ställ in i kylen.

Förbereda burkar: Diska ordentligt för hand och skölj noga. Koka upp vatten och häll i. Låt stå några minuter och häll sedan av det heta vattnet.

2 kommentarer:

  1. tack för tipset skall prova det........tycker själv att äppelmos till frukost gröten är toppen för att starta dagen ...mvh

    SvaraRadera
  2. Yes, mos på gröten är prima!

    SvaraRadera