lördag 7 juli 2012

Jordgubbssylt

Äntligen är syltandet igång på allvar! Trots att jag för ca ett år sedan inledde mitt bloggande med jordgubbssaft och sylt kan jag inte låta bli att lägga upp ett recept även denna sommar. Skillnaden är att jag vid detta tillfälle gör sylt på bären direkt utan att ge bort smak till saft inledningsvis. De godaste bären är självklart de som precis plockats från den egna odlingen eller på ett självplock. Då garanteras söta mogna bär utan tryckskador och dolt mögel. Bären till sylten nedan är av sorten "Honey", och plockades på Klippinge gård utanför Stallarholmen i Sörmland. Olagbart gott!


Jordgubbssylt, ca 1 liter färdig sylt
2 liten jordgubbar
2 dl syltsocker
1 dl strösocker

Skölj och rensa bären och varva dem hela med socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter på låg värme, skumma av efter hand. Om du önskar en sylt med mer jämn konsistens kan du mosa hälften av bären mot kastrullkanten med en gaffel. Smaka av sylten och tillsätt eventuellt mer strösocker. Testa sylten på en sval tallrik så att den får en bra konsistens. Dra genom sylten med en sked, om den knappt rinner tillbaka ihop är den klar. Häll upp på burkar, förslut och ställ in i kylen. Då syltsocker innehåller konserveringsmedel behöver inget ytterligare tillsättas.

Förbereda burkar: Diska burkarna ordentligt med diskmedel i varmt vatten. Koka upp vatten och häll i burkarna, låt stå några minuter. Häll till sist lite kokande vatten på locket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar