fredag 28 oktober 2011

Kålpudding med gräddsås, pressgurka och lingon

Står det kålpudding på en lunchmeny så måste alternativet vara isterband för att jag över huvudtaget skall överväga att överge puddingen. Tänk att man kan göra så underbar mat av så enkla råvaror. Vissa får gåshud av att kolla på Idol, jag får det av en riktigt god kålpudding. Håll till godo!


Kålpudding, 4-5 port
500g nötfärs
1 litet vitkålshuvud
1 gul lök
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk mörk sirap (kan uteslutas)
1 msk konc. kalvfond
3 msk soja
20 g smör

Ta bort stocken från kålhuvudet och koka det ca 15 min i lättsaltat vatten. Ta sedan bort 15-12 fina stora blad och skär bort "stammen" från bladen. Hacka lök, stammarna och resten av kålen och stek i smör till fin färg. Blanda mjölk och ströbröd, låt dra några minuter. Blanda färs, ägg, mjölk + ströbröd, fond, soja, sirap och hälften av lök- & kålfräset. Smöra en snäppform (ca 22 cm) och lägg 2/3 av de fina kolbladen i botten och över kanten. Lägg i färsblandningen i formen, toppa med resten av lök- & kolfräset. Avsluta med att täcka ovansidan med de sista fina kolbladen och klicka på lite smör. Grädda mitt i ugnen på 200 grader varmluft 35-40 min till fin färg.



Gräddsås
1 msk mjöl
2 msk smör
2 dl mellangrädde
1 1/2 msk konc. kalvfond
3-4 dl mjölk
skyn från puddingen
1/2 msk soja
vitpeppar
ev. salt

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet när smöret börjar fräsa och blanda ordentligt. Tillsätt grädden, fonden, sojan och mjölken. Låt koka upp och tillsätt sedan skyn från kålpuddingen (var försiktig när du flyttar kålpuddingen från formen så inte all sky rinner bort). Koka ner såsen till önskad konsistens och smaka av med salt och vitpeppar.

Pressgurka
1 gurka
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1 msk ättika (20%)
1 msk hackad persilja
1/2 krm malen vitpeppar

Skiva gurkan tunt, använd osthyvel eller mandolin. Lägg gurkan i en bunke, salta och rör om ordentligt. Låt stå 20-30 min. Häll av vattnet från gurkan och pressa/krama ur den ordentligt. Häll på vatten, ättika, peppar och persilja. Låt stå i kylskåp i ca 30-60 min.

Till servering
Kokt potatis
Rårörda lingon


4 kommentarer:

  1. Det blev väldigt gott!

    SvaraRadera
  2. Hej! Vad roligt att du tycker det!

    SvaraRadera
  3. Hej,
    i receptet står det att man skall "Blanda...ströbröd, fond, soja..." men i ingredienslistan står ingen fond med. Vad innebär fonden?

    SvaraRadera
  4. Hej Andreas!
    Jag har missat att skriva med 1 msk konc kalvfond i ingredienslistan. Tack för att du uppmärksammade det.

    SvaraRadera