Ostkaka, 4 portioner
250 g Keso
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
1/4 dl vetemjöl
1/2 dl socker
Blanda Keson med 1/2 dl mjölk. Mixa med stavmixer till en slät massa. Vispa ägg och socker i en separat bunke. Blanda i mjöl och sedan resten av mjölken och till sist ostsmeten. Häll över i smord ungsform (perfekt för 16 cm snäppform) och grädda på 175 grader i 40-45 minuter.
Blåbärs- & chokladsylt, ca 750 ml
8 dl blåbär
3-3,5 dl syltsocker
50-75 g mörk choklad 70%
Varva bär och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5-10 min, skumma av med en sked. Ta av lite av sylten och testa den på en sval tallrik (jag brukar lägga en tallrik i frysen innan jag börjar). Dra skeden genom sylten, om den inte rinner ihop är den klar. Ta av kastrullen och lägg i chokladen i bitar. Rör om till chokladen har smält.
Förbereda burkar: Diska ordentligt för hand och skölj noga. Koka upp vatten och häll i. Låt stå några minuter. Häll av det heta vattnet. Häll upp sylt, förslut direkt och ställ i kylskåp.
Denna sylt innehåller syltsocker som gör sylten hållbar utan att man behöver använda konserveringsmedel.
Till servering
2 dl lättvispad grädde
Behöver du någon som provsmakar? /Johan
SvaraRadera@Johan - Tyvärr tog denna kaka slut i ett nafs. Men nästa gång kanske det blir lite över ;-)
SvaraRadera