tisdag 4 oktober 2011

Lammfärsbiffar med hasselbackspotatis och gräddsås

Svensk husmanskost möter traditionellt grekisk, fast utan fetaosten. Eller? Ok, jag har ingen aning. Gott är det i alla fall!


Lammfärsbiffar, 4 port
400 g lammfärs
2 msk ströbröd
2 msk mjölk
1/2 röd chili
1 msk hackad persilja (fryst är smidigt!)
1 ägg
1 schalottenlök
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
smör till stekning

Blanda smör och ströbröd i en bunke, låt svälla 10 min. Hacka under tiden chili och lök fint och stek i smör till fin färg. Rör ihop (ja, det är lättast att blanda med händerna...) alla ingredienser och forma till 8 biffar. Stek i smör på hög/medelvärme ca 3 min på varje sida. Spara skyn till såsen!

Hassebackspotatis
8-10 potatisar
2 msk matolja
2 msk smör
salt

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Skala potatisen och snitta den "à la Hasselback". Pensla dem med olja och sätt in i ugnen 35-45 min. Efter halva tiden, klicka lite smör på varje potatis och salta.

Gräddsås
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/3 msk soja
sky från stekning av biffarna
ev. lite kalvfond
salt & svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser i en kastrull och koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Till servering
Grönsallad
Olivolja
Balsamvinäger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar