lördag 22 oktober 2011

Timjankyckling med sparris och kantarellrisotto

Vardagslyx när den är som bäst. Sås behövs inte när man har en krämig risotto, dock är det gott med en vinegrette till salladen för att få lite syra. Självklart kan man välja vanligt ris istället för risotto om man vill spara lite tid och arbete.

Ett tips för uppläggning är att lägga sparrisen lite huller om buller
(som plockepinn) och sedan kycklingen ovanpå.

Timjankyckling, 4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
1 msk hackad färsk timjan
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 msk soja
200 g sparris
smör till stekning
hyvlad parmesan och lite färsk timjan till garnering

Blanda timjan, olja, salt, peppar och soja. Lägg marinaden i plastpåsen tillsammans med kycklingen och låt vila i kyl några timmar (eller 15 min om man har bråttom...). Stek kycklingen i smör till fin yta och låt sedan gå klart i ugn på 200 grader i ca 15-20 min. Köttet skall vara vitt men absolut inte torrt! Stek sparrisen i smör, lägg upp på fat tillsammans med kycklingen och garnera med parmesan och timjan.



Kantarellrisotto
1 liten gul lök
2 msk olivolja
3 dl arborio- eller carnaroliris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter hönsbuljong
300 g färska kantareller
1 1/2 dl riven parmesan
salt
vitpeppar

Smörstek kantarellerna och lägg åt sidan att torka på hushållspapper (detta för att de inte skall missfärga risotton senare). Hacka löken fint och stek i olivolja på medelvärme, den får inte ta färg. Häll i riset och låt fräsa med i någon minut. Häll på vinet och låt koka in. Späd sedan med buljong, lite i taget, och låt puttra på låg värme till riset blivit mjukt. Lägg i parmesanen och rör till allt har smällt. Se till att risotton är lite lösare än önskat då den drar ihop sig på tallriken. Blanda till sist i kantarellerna och smaka av med salt och peppar.

Till servering
Blandsallad
Vinegrette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar