Ett tips för uppläggning är att lägga sparrisen lite huller om buller (som plockepinn) och sedan kycklingen ovanpå. |
Timjankyckling, 4 portioner
4 kycklingbröstfiléer
1 msk hackad färsk timjan
2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 msk soja
200 g sparris
smör till stekning
hyvlad parmesan och lite färsk timjan till garnering
Blanda timjan, olja, salt, peppar och soja. Lägg marinaden i plastpåsen tillsammans med kycklingen och låt vila i kyl några timmar (eller 15 min om man har bråttom...). Stek kycklingen i smör till fin yta och låt sedan gå klart i ugn på 200 grader i ca 15-20 min. Köttet skall vara vitt men absolut inte torrt! Stek sparrisen i smör, lägg upp på fat tillsammans med kycklingen och garnera med parmesan och timjan.
Kantarellrisotto
1 liten gul lök
2 msk olivolja
3 dl arborio- eller carnaroliris
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter hönsbuljong
300 g färska kantareller
1 1/2 dl riven parmesan
salt
vitpeppar
Smörstek kantarellerna och lägg åt sidan att torka på hushållspapper (detta för att de inte skall missfärga risotton senare). Hacka löken fint och stek i olivolja på medelvärme, den får inte ta färg. Häll i riset och låt fräsa med i någon minut. Häll på vinet och låt koka in. Späd sedan med buljong, lite i taget, och låt puttra på låg värme till riset blivit mjukt. Lägg i parmesanen och rör till allt har smällt. Se till att risotton är lite lösare än önskat då den drar ihop sig på tallriken. Blanda till sist i kantarellerna och smaka av med salt och peppar.
Till servering
Blandsallad
Vinegrette
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar