måndag 22 augusti 2011

Gnocchi med tomater och rostad fänkål


Det är sällan jag äter rätter som är helt vegetariska, men denna välbalanserade gnocchirätt behöver inget kött för att imponera. Jag skall inte sticka under stol med att det tar sin lilla tid att få till de små potatisrackarna men om man är två är det en riktigt bra sysselsättning att umgås kring. Dra på er favoritskiva, korka upp en god italienare, avsätt 1.5 h timme till potatispyssel och släpp loss i köket!


4 lagom stora portioner
600 g potatis
30 g smör
2 äggulor
2-3 dl mjöl
1/2 tsk salt
1 påse blandsallad ca 80 g
100 g soltorkade tomater
150 g färska körsbärstomater
1/2 fänkål
3 msk olivolja
salt och peppar
oljan från de soltorkade tomaterna till stekning
hyvlad parmesan till garnering

Till servering
Ljust bröd
Smör

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Tärna potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Under tiden som potatisen kokar, hacka de soltorkade tomaterna, dela körsbärstomaterna och hylva parmesanen. Ta bort "stocken" i mitten på fänkålen och skär resten i långa strimlor. Marinera fänkålen i olivolja, salt & peppar och sprid ut den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta fänkålen mitt i ugnen 20-25 min till den är nästan svart i kanterna. När potatisen kokat, häll av vattnet och pressa i potatispress ner i en bunke. Blanda i smör, äggulor och till sist mjöl lite taget tills degen är fast och inte klibbar längre (det är enklast att blanda med händerna). Smaka av degen med salt. Rulla långa stavar av degen och skär i 1 cm tjocka skivor. Tryck till varje skiva med en mjölad gaffel för ett fint mönster. Koka gnocchin i omgångar i lättsaltat vatten 2-3 min. Till sist, stek gnocchin i smör eller olivolja till den får en gyllenbrun färg, lägg i de soltorkade tomaterna på slutet. Varva ingredienserna på en tallrik och toppa med blandsallad, rostad fänkål och hyvlad permesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar