onsdag 17 augusti 2011

Små citrontårtor med jordgubbar

Efterrätter kan ibland vara hur komplicerade som helst. Jag gillar enkla efterrätter med rena, tydliga smaker som rundar av måltiden utan att utmana smaklökarna för mycket. På krogen beställer jag oftast bara en tryffel eller en kula glass till efterrätt. Receptet nedan är i botten en vanlig sockerkaka som smaksatts med citron och klätts med jordgubbar och grädde. Upplevelsen ligger lika mycket mer i det visuella som i smakerna. Jag fick idén att baka små tårtor när det blev lite smet över efter en vanlig sockerkaka, så jag gräddade överflödet i små bruleeformar. Det går säkert lika bra att grädda det i muffinsformar. Det är lite ojämna mängder i tårtreceptet  nedan, anledningen är att man inte behöver så mycket kaka och därför har jag skalat ner orginalreceptet på sockerkakan.

En av mammas panséer fick stryka på foten för att det skulle bli en bra bild...

6 portioner

Citrontårtbotten:
1 ägg
1/3 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
1 1/4 dl vetemjöj
2/3 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
15 g smör
1/3 dl mjölk
skalet från 1/2 citron
ströbröd och lite smör till formarna

Tårtfyllning & garnering:
1,5 dl vispad grädde
1/2 liter jordgubbar
Florsocker

Sätt på ugnen, 175 grader varmluft. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg, vaniljsocker och socker fluffigt och vitt med elvisp eller för hand. Smält smöret, blanda med mjölken och rör ner i äggsmeten. Vänd sedan ner de torra ingredienserna, riv i citronskalet och häll upp i små smorda formar. Grädda mitt i ugnen ca 12-15 min.

Ta ur tårtorna ur formarna och skär dem på mitten. Mosa hälften av jordgubbarna och sockra dem lätt om de är sura. Bred på jordgubbarna på nedre tårthalvan och spritsa/lägg grädde ovanpå. Stäng tårtan och garnera med grädde och bär efter tycke och smak.


Variant med björnbär
Det går finfint att göra ovan recept i lite större form och använda björnbär istället för jordgubbar. Carro garnerade denna tårta väldigt fint med lite citronmeliss, grädde och färska bär.








2 kommentarer:

  1. Det var en bra idé detta med små tårtor istället för en stor sockerkaka.
    Plus att det ser festligare ut!

    SvaraRadera
  2. @Elena - Kul att du gillar det! Tänk så bra det kan bli när man får lite smet över som man inte vet vad man skall gör av...

    SvaraRadera