torsdag 11 augusti 2011

Carbonara med ärtor och västerbottensost

Carbonara är ju en oslagbar pastarätt; mastig, krämig och fantastiskt god. Den här versionen är lite försvenskad med västerbottensost istället för parmesan och med tillägget ärtor. Jag tycker ärtorna är ett härligt inslag som sätter lite färg på tallriken. Tricket till en lyckad Carbonara är att blanda ägg, grädde och ost "vid sidan av". Då rätten är mäktig och ganska fet gör sig en frisk tomatsallad bra till.


Carbonara, 4 portioner:
350 g spaghetti
300g rimmat stekfläsk eller 2 pkt bacon
1 gul lök
4 äggulor
2 dl grädde (ja, riktig grädde)
2 dl frysta gröna ärtor
2-3 dl Västerbottensost
smör till stekning
salt och svartpeppar

Koka pastan i saltat vatten någon minut kortare än angivet, den mjukar upp sig lite till i såsen. Tärna fläsket och stek det riktigt knaprigt och låt rinna av på hushållspapper. Koka ärtorna och håll varma. Finhacka löken och stek den gyllenbrun i en klick smör. Blanda ägg, grädde och hälften av osten i en bunke för sig. När pastan kokat klart, häll av vattnet och blanda pasta, ärtor, lök samt ostblandningen i kastrullen. Peppra rikligt och smaka av med tillsammans med salt. Lägg upp pastablandningen i halvdjupa tallrikar och lägg till sist på det knapriga fläsket och resten av osten på toppen.


Tomatsallad:
20 körsbärstomater eller motsvarande mängd av annan sort
1/2 liten rödlök
1/2 msk olivolja
några droppar balsamvinäger

Dela tomaterna på mitten. Skär rödlöken i tunna skivor och skölj dem under rinnande kallvatten i någon minut för att bli av med lite av den skarpa smaken. Blanda tomater och lök i en skål, slå på olivoljan och droppa över lite balsamvinäger.  Då pastan är både salt och pepprig låter vi bli att krydda salladen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar