måndag 8 augusti 2011

Jordgubbssaft & Jordgubbssylt

Denna sommar har varit min första riktiga saft och sylt sommar. Det är lite jobb men det är klart värt det! Skörda egna bär, åk till ett självplock eller gå till närmsta matbutik, hur som helst så försök få tag i riktigt mörkröda söta jordgubbar med mycket smak. Då saften nedan är kallrörd är det viktigt att vara noga med att hålla händer, redskap och flaskor rena när man lagar. Basen till receptet tackar jag Erik för! Silduk finns att köpa på Åhléns el dyl för några tior, men en finmaskig sil går utmärkt.

En mörkare och sötare sylt fås om man inte gör saft på bären utan kokar sylt direkt. Följ då receptet nedan men använd lite större del syltsocker för att inte sylten skall bli för lös.Kallrörd jordgubbssaftsaft (ger ca 2 liter saft):
2 liter jordgubbar
1 liter vatten
20 g vinsyra (finns att köpa i vanliga matvarubutiker, kryddhyllan)
1.4 kg strösocker
ev. konserveringsmedel (jag använde 1/2 tsk Atamon)

Koka upp vattnet och låt det svalna till rumstemperatur. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna på mitten. Lägg bären i det avsvalnade vattnet och tillsätt vinsyran. Rör om och låt stå svalt i 24 timmar. Separera saften och bären (som skall användas till sylten senare) med hjälp av en silduk (eller vanlig sil). Rör ner sockret i saften i omgångar till allt löst sig och skumma av. Ta någon dl från saften och lös konserveringsmedlet i (svårlösligt så rör så det ryker!) för att sedan blanda det i hela saftblandningen. Saften är nu klar att hällas upp på flaskor (se nedan hur man kan förbereda flaskor och burkar). Förvaras i kylskåp. Saften blandas 1+3 el. 1+4 med vatten beroende på hur stark saft man tycker om. 

Serveringstips: Ett stort glas med is och två färska jodrgubbar i, garnera med en apelsinskiva på kanten och två blad citronmeliss på toppen.Jordgubbssylt:
Bären från saftkoket
2 dl socker
1.5 dl syltsocker
ev. konserveringsmedel (jag använde 1/4 tsk Atamon)

Varva bären och sockret i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5-10 min, skumma av under tiden. Ta lite av sylten och testa den på en sval tallrik (jag brukar lägga en tallrik i frysen innan jag börjar). Dra skeden genom sylten, om den inte rinner ihop så är den klar. Ta någon dl från sylten och rör lös konserveringsmedlet i för att sedan blanda det i hela syltmängden. Häll upp på burkar och förslut.

Förbereda flaskor och burkar: Diska ordentligt för hand och skölj noga. Koka upp vatten och häll i. Låt stå några minuter. Häll av det heta vattnet. Om kall saft skall tappas upp så kyl flaskorna utifrån under rinnande vatten. Häll upp saft eller sylt, förslut direkt och ställ i kylskåp.

Snygga burkar och flaskor men "snäpplock" finns att köpa lite varstans men jag försöker att spara burkar från livsmedelsköp, man vet ju aldrig när det kan dyka upp en möjlighet att få tag på fina bär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar