tisdag 16 augusti 2011

Citronmarinerad helstekt kyckling med grillade grönsaker och kall örtsås

Jag tycker kyckling blir godast när man steker den hel i ugn. Dessutom är det väldigt enkelt och sköter sig mer eller mindre själv (för att inte tala om hur billigt det är…). Det enda man behöver hålla koll på är att kycklingen blir genomgjord utan att för den delen bli för torr. Var inte rädd om du aldrig styckat kyckling förut, det är busenkelt (följ denna länk för en instruktionsvideo på YouTube). Jag tycker det blir godast om man kryddar med hackade färska örter men torkade kryddor går utmärkt, detsamma gäller för den kalla örtsåsen. Om du skall bjuda hem några vänner på middag är nedan en rätt som passar perfekt då allt kan förberedas och bara skjutas in i ugnen när  gästerna kommer. Nedan recept är för 4 personer.Helstekt kyckling:
1 färsk hel kyckling (ca 1,3 kg)
1 citron
1 dl olivolja
1 matsked hackad rosmarin
1/2 matsked hackad timjan
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Grillade grönsaker:
8 potatisar
en knippe färsk lök
2 paprikor
1 grön zuccini
200g cocktailtomater

Kall örtsås:
1 burk creme fraiche
2 msk hackad gräslök
1 msk hackad kruspersilja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Lägg kycklingen i en stor ungsform (grönsakerna skall få plats runt om senare). Riv skalet från citronen och blanda med oljan och övriga kryddor. Häll på hälften av marinaden och gnid in den ordentligt i skinnet. Ställ in  kycklingen i mitten av ugnen, den skall vara inne i ca 45 min. Är man noga kan man använda stektermometer, stek då till kärntemperatur av grader.


Dela potatisen i halvor, skiva zuccinin samt dela paprikan och löken i bitar. Grilla grönsakerna i omgångar i en grillpanna (eller i vanlig stekpanna) så de får fin färg. Lägg i potatisen i formen tillsammans med kycklingen efter att den varit inne i ca 25 minuter, häll då också på resten av marinaden. Lägg i övriga grönsaker när det återstår ca 5 minuter. Rör ihop alla ingredienser till örtsåsen och smaka av med salt och peppar. Stycka kycklingen och servera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar