torsdag 5 april 2012

Gravad lax smaksatt med dill och cognac

Man behöver inte alls vara utbildad kock för att grava lax. Dock krävs är ett bra grundrecept och lite planering eftersom processen tar ca 3 dagar. Jag har tagit mitt grundrecept från Magnus Eks bok Julbord - Klassisk julmat från Oaxen. Prova dig själv fram till en smaksättning som du gillar, jag har fastnat för dill och cognac.


Gravad lax, smaksatt med dill och cognac
500 g laxsida som varit fryst i minst 3 dagar
1/2 dl socker
2 msk salt
1 dl hackad dill
1 msk grovstött vitpeppar
1-2 msk cognac

Tina laxen i kylen och skär sedan bort skinnet. Blanda salt och socker och gnid sedan in båda sidorna av laxen ordentligt med blandningen. Lägg laxen i en plastpåse och sug ut så mycket luft du kan. Låt laxen ligga i rumstemperatur i 3 timmar för att starta gravningen. Flytta sedan laxen till kylen och låt den fortsätta gravningen där i 8 timmar eller över natten. Ta därefter ut laxen ur påsen och spola av den under rinnande vatten. Torka sedan av laxen med papper. Var inte orolig om ytan på laxen vid detta skede känns lite hård, det försvinner under sista steget. Gnid nu in dill och vitpeppar på båda sidor, och droppa till sist över cognac. Lägg sedan laxen i en ny plastpåse och sug ut luften. Avsluta gravningen 2-3 dagar i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar