onsdag 11 januari 2012

Fiskgratäng med dill och räkor

Oj va lycklig jag blev i unga år när mamma lagade fiskgratäng! Som bäst var den när det, precis som i receptet nedan, låg nyskalade färska räkor på toppen. Det är fritt fram att använda den fisk man tycker bäst om, men jag föredrar en till köttet kraftigare vit fisk såsom kolja eller torsk. Självklart är det pomme ducesse som gäller och inte vanligt potatismos. Orkar man inte spritsa kan det bli nog så snygg med några nonchalanta klickar.

Vilken lyckost man är som har en blivande fru som är händig med spritsen!

Fiskgratäng till 4
800g torskfilé
800g mjölig potatis
3 äggulor
1 dl vispgrädde
2 msk smör
ev. lite mjölk
salt och finmalen vitpeppar

Dillsåsen
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1-2 dl mjölk
3 msk hackad dill (fryst går utmärkt)
saft från 1/4 citron
salt och finmalenvitpeppar

Garnering
En näve handskalade färska räkor

Smörj en lagom stor ungsfast form (jag använde en glasform som var 30x30 cm, den blev perfekt i storleken). Dela på torskfiléerna om det behövs, salta & peppra och rulla dem till cylindrar. Stek i ugnen på 200 grader varmluft i ca 20-25 min till fiskköttet är vitt och "skiktar" sig. Medan fisken är i ugnen så gör potatisen och såsen. Börja med att dela potatisen i små bitar och koka till de är helt mjuka. Mosa den kokta potatisen grovt, tillsätt ägg & grädde, smör och vispa försiktigt till en smet. Smaka av med salt och vitpeppar och späd eventuellt med lite mjölk om smeten är för hård för att spritsa.

Till såsen börjar du med att smälta smör i en kastrull, tillsätt mjölet och låt fräsa en kort stund. Slå på grädde och mjölk i omgångar under omrörning. Tillsätt dill, citron och smaka av med salt och vitpeppar. Koka ner till önskad konsistens. Jag gillar personligen när såsen är lite tjockare i fiskgratäng.

När fisken är klar, för den till mitten av formen, spritsa potatisen på var sin kant och häll såsen över fisken. Gratinera på högsta grillvärme till fin färg. Lägg på räkorna direkt när du tar fomer in ugnen, låt stå någon minut innan servering.

Till servering
Klassisk blandsallad med tomat och gurka

8 kommentarer:

  1. Tack för ett super enkelt recept! Dock har jag inte smakat ännu men det doftar ljuvligt i köket så jag längtar tills att få äta min matlåda ikväll.

    SvaraRadera
  2. Hej Linda! Kul att du gillar det. Hoppas det smakade lika bra som det doftade.

    SvaraRadera
  3. Vi testar, det låter grymt! Tack för receptet.

    SvaraRadera
  4. Det gör du rätt i Fredric! Hoppas det blir bra!

    SvaraRadera
  5. Tack för ett bra recept! Nu ska det provsmakas, doftar så gott! :)

    SvaraRadera
  6. Varsågod! Hoppas det smakade lika gott som det doftade.

    SvaraRadera
  7. Den testade jag idag.Skitgott barnen gillade den också vilket är toppbetyg

    SvaraRadera