Om det skall lagas kött är fläsk min absoluta favorit. Det är smakrikt, lätt att variera och dessutom billigt. Kotletter är en fantastisk styckdetalj som kan varieras i det oändliga, här ett recept inspirerat av Mannerströms "Fläskkotletter Esterhazy". Lägg några minuter på att prata lite kött med din handlare så kan du få tips när fina partier är på väg in. Ibland finns möjlighet att lägga vantarna på marmorerade fläskkotletter på ben med svålen kvar, då är lyckan gjord!
Ett förslag på smakfull presentation, men utan varma uppläggningsfat svalnar såsen direkt! |
Fläskkotletter, 4 portioner
4 stora kotletter à 150 g
1,5 msk mjöl
1,5 msk paprikapulver
1 krm chilipulver
4 morötter
1 purjolök
1 gul paprika
salt och peppar
smör till stekning
hackad persilja till garnering
Torka kotletterna med hushållspapper. Blanda mjöl, paprikapulver, chilipulver och lite salt & peppar. Panera kotletterna i mjölblandningen och stek på medelvärme i smör till fin färg, någon minut på varje sida (se upp, kryddorna bränner lätt). Stek klart i ugn 10-15 min på 200 grader varmluft. Spara stekskyn. Skär grönsakerna i strimlor och stek i smör till de är mjuka, salta och peppra.
Paprikasås
2 dl crème fraiche, 38%
2 dl matlagningsgrädde
ev. lite mjölk
1-2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
1/2 krm paprikapulver
1/2 krm chilipulver
stekskyn från kotletterna
salt och peppar
Blanda alla ingredienser till såsen och låt koka upp. Sjud till önskad konsistens, späd eventuellt med lite mjölk om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Till servering
kokt potatis
grönsallad
Tack för receptet. Det blev väldigt omtyckt i vår familj.
SvaraRadera/Ingela
Hej Ingela!
SvaraRaderaVad glad jag blir att ni tyckte om det. Hoppas du hittar annat gott att laga bland mina recept :-)
/Christofer