tisdag 3 januari 2012

Kanderade apelsinskal

Att göra kanderade apelsinskal är matlagningsterapi när den är som bäst. Det enda som krävs är apelsinskal, socker, vatten och tålamod. Passa på att göra riktigt mycket när ni ändå är igång. När ni efter mycket slit ställer fram en liten skål till kaffet på släktträffen är chansen stor att mormor glömmer kommentera att gardinerna inte riktigt matchar mattan, eller att barnbarnet nog har lite för lite kläder på sig så här mitt i vintern. Nedan recept är inspirerat från boken Oaxens Julmat.


Kanderade apelsinskal
4 apelsiner
3 dl socker
3 dl vatten
strösocker att rulla i
ev. mörk choklad 70%

Tvätta apelsinerna noga under rinnande varmt vatten. Skär av toppen och botten på apelsinen. Skär sedan vertikala snitt i apelsinen, ca 5-7 snitt per apelsin. Skala sedan apelsinerna i de delar som snitten skapat. Skär sedan bort det vita från skalen och därefter skalbitarna i strimlor, ca 5 mm tjocka. Förväll skalen 8-10 gånger med nytt kokande vatten varje gång för att få bort det bittra i smaken. Koka upp vatten och socker till en sockerlag och sjud skalen i 20 min. Låt skalen svalna i lagen, ta upp dem en och en, rulla i socker och lätt på ett smort grillgaller. Låt sedan skalen torka i ugnen på lägsta värme med luckan på glänt i 10-15 timmar. Om det behövs så rulla eventuellt i mer socker. Vill man ha en ytterligare dimension kan man smälta lite mörk choklad och doppa de kanderade skalen i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar