tisdag 27 december 2011

Snittar med lax eller rökt lamm

Här kommer ett utmärkt förslag på tilltugg innan vi räknar ner mot det nya året. Det kan utan problem gå åt en hel dag för att göra goda snittar eller kanapéer om man inte tänker sig för ordentligt. Storleken på de små rackarna är inget man skall låta sig luras av när man smider festmåltidsplaner. Nedan två förslag är dock räddare i nöden om man hellre vill lägga kraft på en avancerad förrätt eller smakexplosion till varmrätt. Inga förberedelser och snittsiga verktyg behövs, det kan till och med bli lite snyggare om man gör det "av bara farten". Recepten är till 4 och har en röd tråd i pepparroten. Pepparrotsvisp tycker jag är en fantastiskt god och billig produkt (en utan de få halvfabrikat jag använder) som är perfekt för att spara tid.


Lax på käcke med pepparrot och dill
100g gravad lax (jag tog pappas cognacsgravade...)
1/2 tub pepperrotsvisp
1/2 dl gräddfil
salt & peppar
12-15 små bitar knäckebröd
2 msk hackad rödlök
dillkvistar till garnering


Skär laxen så att du har tunna skivor i 3-4 cm breda strimlor. Snurra laxstrimlorna kring pekfingret och ställ dem på var sin bit knäckebröd. Blanda gräddfil och pepparrotsvisp och smaka av med salt och peppar. Klicka lite pepparrotsblandning i varje "laxrör" och toppa med rödlök och dill.

Rökt lamm på kavring med pepparrot och gräslök
150 g rökt lamm (eller viltkött)
1/2 tub pepparrotsvisp
hackad gräslök
smör
4-6 skivor kavring


Skär kavringen i bitar eller stansa ut skivor med en pepparkaksform. Bred smör på varje bit kavring. Skär lammet i tunna skivor och riv isär dem lite oregelbundet med händerna. Lägg lammet på kavringen och toppa med pepparrotsvisp och hackad gräslök.

5 kommentarer:

 1. Perfekt med lite idéer för snittar inför lördag. Kommer nog att köra någon variant av dessa tillsammans med någon till som mingeltugg.

  SvaraRadera
 2. @ Johan, Kul att du gillar det! Hoppas ni får en härlig fest. Gott nytt år!

  SvaraRadera
 3. I tried these over a Christmas family gathering and they were a smashing success! Thanks so much :)

  SvaraRadera
 4. Pepparrotsvisp på tub ?? Känns som och bjuda på Kalles kaviar

  SvaraRadera