lördag 24 september 2011

Grillade lammracks & lammlägg med rosmarindoftande potatisgratäng

Racks eller lägg? Exklusivt och välkänt eller bortglömt och krävande? Jag väljer lägg, alla dagar i veckan! Det är något speciellt med mat kräver lite omsorg och arbete. Resten av familjen tyckde dock att racksen var godast. Ni får helt enkelt laga själva och välja en favorit.



Grillade lammracks & lammlägg (4 portioner)
2 lammlägg
5-7 racks
2 morötter
1 gul lök
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1/2 msk salt
3 l vatten

Chili- och honungsmarinad
1 dl flytande honung
1/2 msk chiliflakes el. 1 tsk chilipulver
1 tsk salt
1/2 dl matolja
1 1/2 msk soja
1/2 tsk svartpeppar

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg (nej inte lammlägg utan verbet) racksen i en plastpåse och häll på 1/4 av marinaden. Låt vila i kylen fram till grillning. Skala och grovhacka morötter och lök. Koka upp vatten och häll i lammläggen, morötter, lök, lagerblad, vitpeppar, salt och peppar. Skumma väl. Låt sjuda under lock i 2 timmar till köttet är riktigt mört. Pensla läggen med 1/4 av marinaden innan grillning. Stek racks och lägg på grill eller i ugn, pensla flitigt med resterande marinad under stekning. Läggen skall endast få fin färg medan racksen behöver ligga på lite längre då de inte är kokta innan. Det är en smaksak hur rött man vill ha sitt kött, jag gillar mitt lamm ganska rött ca 52 grader innertemperatur. Servera direkt med gratängen och de kalla såserna nedan.



Potatisgratäng med rosmarin
700 g potatis
3 dl vispgrädde
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 msk färsk hackad rosmarin
1/2 d riven ost
vitpeppar

Äppelsås
2 dl gräddfil
1 dl äppelmos

Örtsås
2 dl crème fraiche
2 msk hackade örter (persilja, gräslök, oregano, timjan, salvia etc.)

Skiva potatis och varva med vitlök, rosmarin, salt och vitpeppar i en ungsfast form. Häll på grädden och grädda i ugn på 225 grader ca 30-40 min. Lägg på osten de sista 5 min och låt få fin färg. Blanda ingredienserna till de kalla såserna.

3 kommentarer:

  1. Mmmm, nu blev vi hungriga / hälsningar från två stavangerbor som sitter på en buss

    SvaraRadera
  2. Det är bara att tända grillen innan vintern kommer! Lamm finns väl i Norge också ;-)

    SvaraRadera
  3. Jocke från Norr över30 mars 2012 kl. 10:01

    Det finns inga dåliga grillväder, bara dåliga grillkläder!

    SvaraRadera