måndag 1 oktober 2012

Renskavsgryta med kantareller

Nu har det varit glest mellan inläggen en tid. Det kommer det bli ändring på, nu finns inga giftemål och smekmånader som står i vägen! Höstrecepten inleds här med en riktig klassiker som avnjuts bäst, liksom så många andra svenska klassiker, med potatismos och lingonsylt. Jag rekommenderar att välja renskav framför viltskav och andra billigare varianter med mindre viltsmak. Då slipper man kompensera grytan med fonder och annat.


Renskavsgryta 4-6 portioner
500 g fryst renskav
250 g gula kantareller
250 g champinjoner
1 gul lök
3 dl grädde
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 tsk torkad timjan
1/2 msk hackad persilja (fryst går bra)
1/2 msk soja
1 msk konc. svartvinbärssaft eller gelé (kan uteslutas)
smör till stekning
salt & peppar

Till servering
Potatismos
Rårörda lingon
Knäckebröd & smör

Ta ut renskaven från frysen och låt tina något. Rensa samt dela svampen och stek den i smör till fin färg, salta och peppra under stekningen. Lägg svampen åt sidan, dela renskaven i mindre bitar och stek i lite smör till genomstekt. Tillsätt löken och stek några minuter till. Lägg tillbaka svampen, häll på grädden och låt puttra några minuter på svag värme. Blanda mjöl och mjölk ordentligt i ett glas och häll ner i pannan. Rör ner soja, svartvinbärssaft och kryddor. Smaka av med salt och peppar och låt puttra till önskad konsistens. Om grytan blir för tjock så späd med lite mjölk.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för sist! Och tack för inspoirationen till den gårdagens söndagmidddag: http://magpiesatsunrise.blogspot.no/2012/10/yummy-sunday.html så blev det för oss... Hoppas allt är bra med er! // Annika

    SvaraRadera