"Grytjävel med ris" är en riktig höstfavorit. Här en variant som tar vara på nymogna äpplen och där man kan använda det man känner för. Jag använde fläskfilé, men det går utmärkt med karré, bog eller benfri kotlett. Se till att använda riktigt mycket lök i dina grytor, de ger mycket smak och hjälper konsistensen.
Fläskgryta, 6 portioner
800 g fläskfilé
2 gula lökar
2 morötter
200 g haricots verts
1/2 msk curry
1/2 krm chilipulver
1 äpple
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk vetemjöl
matolja till stekning
salt och peppar
Hacka löken och stek på medelvärme i en gryta till den börjar få färg. Tillsätt curryn, grundkrydda med salt och peppar och låt fräsa några minuter. Putsa fläskfilén från senor och fett, dela i mindre bitar och lägg i grytan. Stek tillsammans med löken på medelvärme till genomstekt. Skala och skiva morötterna samt hacka äpplet i mindre bitar, lägg i grytan. Tillsätt grädde och chili. Blanda mjölk och mjöl ordentligt i ett glas, häll ner i grytan. Låt koka upp och puttra 10-15 min till önskad konsistens. Skölj och dela haricots verts i mindre bitar och låt koka med 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Glöm inte de stekta äppelskivorna till servering, de gör hela rätten!
Till servering
Ris
Smörstekta äppelskivor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar