Köttsoppa, 6-8 portioner
800 g högrev
200 g rotselleri
200 g kålrot
200 g potatis
200 g morötter
1/2 purjolök (den gröna delen)
1 l köttbuljong
3 msk hackad bladpersilja (fryst går bra)
salt och peppar
Klimp
1 ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 1/2 dl vatten
Till servering
Surdegsbröd & smör
Dela köttet i bitar, lägg i en stor kastrull och slå över buljongen. Låt köttet koka till det är mört, 1.5-2 timmar. Skala rotsakerna och skär i mindre bitar samt skölj och hacka purjolöken grovt. Fortsätt med klimpen. Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Blanda i mjölet i omgångar till en riktigt kletig smet. Koka upp lite lättsaltat vatten i en kastrull och lägg ner 1 msk stora klumpar av smeten i vattnet. När de flyter upp till ytan är de klimparna klara (se upp så att de inte fastnar i botten). Spara klimparna i en skål till precis innan servering. När köttet kokat klart, lägg i grönsakerna och låt koka med till mjuka, ca 10-15 min. Tillsätt eventuellt mer vatten. Lägg i klimparna och låt bli varma. Tillsätt persiljan och smaka av soppan med salt & peppar.
Är det nagot som hindrar att man lägger i klimpsmeten och later den stelna direkt i soppan mot slutet? Jag bor i Kroatien och här gör de klimpar av polenta (grynen är mindre här än i Sverige och jag tro inte det fungerar med svensk polenta) och ägg som man later glida fran en sked ner i soppan eller grytan mot slutet. Med mjöl och mjölk har jag aldrig provat, men jag ämnar göra det :)
SvaraRaderaHej Marie! Jag föredrar att koka klimparna för sig då de "förorenar" kokvattnet en del och jag vill ha min soppa klar. Lycka till!
SvaraRadera