Här kommer en tribut till en synnerligen bortglömd rätt. Det gick nog tio år i rad utan att jag åt ugnspannkaka till en dag när det enda som fanns hemma var mjölk, mjöl, ägg och fläsk. Sedan dess är den ständigt återkommande. Vissa gillar att ha fläsket i smeten, men för oss som gillar knaprigt fläsk framför blött så uppmanar jag till att plocka fram gjutjärnspannan.
Ugnspannkaka, 4 port
1 msk smör
4 ägg
7.5 dl mjölk, 3%
4 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Smörj en långpanna eller ugnsfast form (ca 30 x 40 cm) med smöret. Knäck äggen i en rymlig bunke och vispa sönder dem lätt. Tillsätt hälften av mjölken och sikta sedan i mjölet under omrörning. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan resten av mjölken och saltet. Grädda mitt i ugnen ca 30 min till riktigt fin färg.
Till servering
knaperstekt tärnat sidfläsk (ca 400 g)
rårörda lingon eller lingonsylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar