måndag 19 mars 2012

Snittar med böcklingcrème, dillgurka och sötad rödlök

Är man från västkusten har man upplevt sill i alla dess former. En av de godaste är böckling (varmrökt sill) som är basen i tilltugget nedan. Jag brukar göra min egen majonäs men vill man ta den snabba vägen så använder man tubvarianten.


12 böcklingsnittar
2 böcklingar
2-3 msk crème fraiche 34%
2 msk majonäs
salt och peppar
4 skivor rågbröd

Dillgurka
1/3 gurka
1 msk finhackad dill
1 tsk salt

Sötad rödlök
1/2 rödlök
1 msk rödvinsvinäger
1 1/2 msk socker
1 dl vatten

Börja med den sötade rödlöken. Skär löken i ringar och lägg i en skål tillsammans med vinäger, vatten och socker. Låt stå medan du gör resten av rätten. Fortsätt med dillgurkan genom tärna gurkan fint (ett tips är att ta bort mitten på gurkan först så blir det inte lika vattnigt) och blanda med salt och dill. Låt även denna stå och dra till uppläggningen.

Filéa böcklingen och lägg fiskköttet i en skål. Slå på 2 msk crème fraiche och rör ordentligt med en gaffel så att fiskköttet smular sig. Blanda sedan i resten av crème fraichen och majonäsen lite i taget, det är viktigt att röran inte blir för lös (det misstaget gjorde jag åt er som ni kan se på bilden ovan...). Smaka av med salt och peppar.

Till sist, skär rågbrödet i bitar, bred på böcklingcrème och toppa med lök och till sist gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar