torsdag 15 december 2011

Risotto med champinjoner, bondbönor och chili

Man kan testa att ha i det mesta i en risotto, så testa på (det värsta som kan hända är att det inte smakar så bra, och vad gör det om hundra år…)! Tricket med att få en krämig risotto är att göra den lösare än man tror i pannan. Så fort man lagt upp risotton och den svalnat något så drar den nämligen ihop sig en hel del. Har man då inte lite marginal från pannan är risken stor att man står där med en stabbig klump (been there, done that, bought the t-shirt).


4 portioner risotto
3,5 dl arborio- eller carnaroliris
ca 1,5 liter kycklingbuljong
3 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
1/2 röd chili
2,5 dl riven parmesan
200 g små champinjoner
200 g små skogschampinjoner
15 "skidor" med bondbönor
Salt och peppar
Olivolja & smör till stekning

Garnering
solrosskott
hyvlad parmesan
chiliskivor, stekta

Till servering
Tomatsallad
Balsamvinäger

Ta ut bonbönorna ur skidorna. Koka upp 1 liter vatten och 1 tsk salt. Koka bönorna 3 min och ta sedan bort den vita hinna som lossnat under kokning. Håll bönorna varma. Under tiden du gör bönorna skölj och stek sedan champinjonerna och skogschampinjonerna på medelvärme i smör till de fått riktigt fin färg. Lägg dem sedan på hushållspapper och torka av (detta för att de inte skall färga risotton brun/grå när de blandas i mot slutet).

Hacka löken och chilin fint, stek i olivolja på svag värme. Löken skall inte få färg. Häll i riset och fräs med i 1-2 min. Häll på vinet och låt koka in. Späd sedan med lite av buljongen i taget och håll risotton puttrande på låg värme till riset har fått rätt konsistens (ca 15-20 min). När riset är klart, lägg i den rivna osten, smaka av med salt och peppar och späd med buljong till en simmig risotto. Blanda i bönorna och champinjonerna, lägg upp och garnera med solrosskott, stekta chiliringar och hyvlad parmesan. Servera med en enkel tomatsallad och balsamvinäger (syran i vinägern blir en fin kontrast till den krämiga risotton).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar