4 portioner risotto
3,5 dl arborio- eller carnaroliris
ca 1,5 liter kycklingbuljong
3 schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
1/2 röd chili
2,5 dl riven parmesan
200 g små champinjoner
200 g små skogschampinjoner
15 "skidor" med bondbönor
Salt och peppar
Olivolja & smör till stekning
Garnering
solrosskott
hyvlad parmesan
chiliskivor, stekta
Till servering
Tomatsallad
Balsamvinäger
Ta ut bonbönorna ur skidorna. Koka upp 1 liter vatten och 1 tsk salt. Koka bönorna 3 min och ta sedan bort den vita hinna som lossnat under kokning. Håll bönorna varma. Under tiden du gör bönorna skölj och stek sedan champinjonerna och skogschampinjonerna på medelvärme i smör till de fått riktigt fin färg. Lägg dem sedan på hushållspapper och torka av (detta för att de inte skall färga risotton brun/grå när de blandas i mot slutet).
Hacka löken och chilin fint, stek i olivolja på svag värme. Löken skall inte få färg. Häll i riset och fräs med i 1-2 min. Häll på vinet och låt koka in. Späd sedan med lite av buljongen i taget och håll risotton puttrande på låg värme till riset har fått rätt konsistens (ca 15-20 min). När riset är klart, lägg i den rivna osten, smaka av med salt och peppar och späd med buljong till en simmig risotto. Blanda i bönorna och champinjonerna, lägg upp och garnera med solrosskott, stekta chiliringar och hyvlad parmesan. Servera med en enkel tomatsallad och balsamvinäger (syran i vinägern blir en fin kontrast till den krämiga risotton).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar