Hummersoppa är kanske inget man lagar var dag, men när det vankas fest står den alltid på min lista av alternativ till förrätt.
Hummersoppa, 4 portioner
2 kokta humrar
2 schalottenlökar
1 röd chili
1 liter vatten
saften from 1/2 lime
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
2 msk konc. hummerfond
1/2 msk cognac
1/2 msk balsamvinäger
1/2 msk olivolja
1/2 kruka basilika
ev. 1 msk ljus Maizena
smör till stekning
Dela humrarna på mitten över kroppen. Ta ut köttet från stjärt och klor och marinera i olivolja och balsamvinäger. Stycka hummerskalet i mindre delar. Hacka lök och chili, stek i smör utan att löken får färg. Lägg i hummerskalen, slå över vinet och vatten. Låt koka ca 20 min. Sila och koka ner buljongen till ca hälften. Slå på grädde, pressa i limesaft, tillsätt cognac och låt koka ihop. Smaka av soppan med hummerfond, salt och vitpeppar. Red eventuellt av soppan med lite Maizena om den är för vattnig i konsistensen. Skumma soppan med en stavmixer precis innan servering. Häll upp i skålar och toppa med det marinerade hummerköttet samt basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar