fredag 30 januari 2015

Risotto med ärtor, persilja och knaperstekt sidfläsk

Risotto går att variera i det oändliga. Här en variant som med fördel avnjutes tillsammans med en god skiva surdegsbröd och ett lätt rödvin.


Risotto, 4 portioner
3 dl arborioris
1 stor gul lök
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter hönsbuljong
3 dl riven parmesan
2 dl gröna ärtor (frysta går bra)
1 dl hackad persilja
salt och vitpeppar
400 g rimmat sidfläsk
olivolja till stekning

Skär fläsket i tärningar och stek till fin färg. Koka ärtorna. Låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka löken. Stek den på svag värme i olivolja ca 10 min. Löken ska inte få färg. tillsätt riset och låt fräsa med löken i några minuter. Slå över vinet och låt puttra in. Späd med buljong i omgångar och rör ofta. Smaka av riset några gånger så att det inte blir överkokt. När riset är klart, tillsätt parmesan och späd eventuellt med lite med buljong till en krämig konsistens. Rör ner ärtor och persilja. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med det knaperstekta fläsket.

Till servering
Hackad persilja
Riven parmesan
Surdegsbröd
Smör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar