fredag 16 januari 2015

Kladdkaka med hallon

Kladdkakans goda rykte är tyvärr inte så gott. Den förknippas allt som oftast med papptallrikar och dåliga studentskivor. Kanske är det för att den är så enkel att alla kan göra den? Det ska ju vara svårt att laga mat för att man ska kunna bjuda på det, vet ni inte det? Nonsens! Jag föredrar att döma en kaka efter smaken och där ligger kladdkakan bra till. Dekorera vackert, som nedan med hallon, mandel och florsocker, och servera med lätt vispad grädde.


Kladdkaka med hallon, 8-10 portioner
200 g smör
3 dl strösocker
1 dl rörsocker
2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
100 g mörk choklad, 70%
1 krm flingsalt
Smör och ströbröd

Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 20-25 cm. Smält smöret och rör ner kakao, socker, rörsocker, salt och ägg. Sikta ner mjölet genom en sil och rör ihop till en slät smet. Häll över smeten i formen. Bryt chokladen över smeten och tryck försiktigt ner bitarna i smeten. Strö över flingsaltet. Grädda mitt i ugnen på 175 grader varmluft i 25 - 30 min. Kakan skall vara relativt lös när den tas ur ugnen, den stelnar allt eftersom den svalnar. Dekorera med färska hallon, mandelflarn och florsocker. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Till servering
Färska hallon
Mandelflarn
Florsocker
Lättvispad grädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar