onsdag 8 januari 2014

Wienerschnitzel & österrikisk potatissallad

En tjock panering och rikligt med smör & olja vid stekning är ett måste när jag lagar wienerschnitzel. Den bästa schnitzeln jag ätit finns på Restaurang Kometen i Göteborg. Den är så stor att den inte får plats på tallriken och potatissalladen man får till är ljuvlig. Förrätt och efterrätt lämnar jag därhän när det är schnitzeldags!


Wienerschnitzel, 4 portioner
4 skivor kalvinnanlår à 200 g
2 dl vetemjöl
4-6 ägg
3-4 dl ströbröd
salt och peppar
smör och matolja till stekning

Österrikisk potatissallad
10 kokta, kalla, skivade potatisar
1 rödlök
5-10 rädisor
4 msk kapris
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Till servering
Ansjovis
Citron
Kokta gröna ärtor

Börja med potatissalladen. Lägg potatisen i botten av en snygg form eller på ett uppläggningsfat. Skiva rödlök och rädisor och strö över potatisen. Blanda olja, vinäger, senap och kapris. Slå dressingen över potatisen och låt dra medan schnitzlarna tillagas.

Banka ut köttet ordentligt till 0,5 cm tjocklek. Salta och peppra. Dubbelmarinera i vetemjöl, ägg och till sist ströbröd. Salta och peppra igen. Stek ca 3-4 min per sida på medelvärme i rikligt med smör och olja till paneringen är ordentligt frasig och har fått fin färg. Servera med potatissallad, ansjovis, citron och kokta gröna ärtor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar