tisdag 6 augusti 2013

Hamburgerbröd

Sedan jag fick Jon Widegrens bok Flippin' Burgers i present har jag blivit lite småbesatt av hamburgare. Jag trodde att jag hade koll på hur man gjorde, men icke sa nicke. För alla som älskar denna amerikanska nationalstolthet så rekommenderar jag varmt både boken och ett besök på Jon's restaurang med samma namn. Nedan är hans recept på hamburgerbröd som blev hur bra som helst redan första gången jag testade.


Hamburgerbröd, 24 st
14 dl manitoba cream eller vetemjöl special
2 msk socker
2 1/2  tsk salt
5 dl standardmjölk
50 g jäst
3 msk honung
0.8 dl rapsolja

Till pensling
1 ägg
1 nypa salt
2 tsk vatten

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Lös upp jästen i mjölken, tillsätt honung och rapsolja. Häll i de torra ingredienserna och kör i degblandare 12 min. Sätt plastfolie på bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Dela degen i 24 lika stora delar, forma till bullar, platta till den med handflatan och låt jäsa i lätt uppvärmd ugn (sätt på 40 grader och stäng av när bröden sätts in) till dubbel storlek ca 60 min. Pensla bröden med en blandning av ägg, vatten och salt. Sätt ugnen på 230 grader, sätt in bröden och sänk till 215 grader. Grädda 6-8 min till fin färg.

4 kommentarer:

  1. 50 g honung
    3 msk honung

    ??

    SvaraRadera
  2. Tryckfelsnisse måste varit framme. Ändrat nu! Tack för det. Hade inte varit så lätt utan jästen...

    SvaraRadera
  3. Favvo-receptet!! Dom är verkligen beroendeframkallande, dessa hamburgerbröd

    SvaraRadera