måndag 1 april 2013

Korvgryta

Nedan recept är inspirerat av ett recept från Leif Mannerströms kokbok Husmanskonst. Jag gillar verkligen Mannerströms matlagning men hans uppfattning om hur stor en portion mat är kan man tycka vad man vill om (jag korrigerade till vad jag anser vara normalt intag utan risk för totalt matkoma). Välj bland dina favoritkorvar, gärna några med lite stark kryddning som sätter lite karaktär på grytan. Varför inte prova att ha i någon stark ölkorv?


Korvgryta, 4 portioner
8 st korvar av varierande sort
4 potatisar
1 gul lök
3 morötter
200 g vitkål
2 små palsternackor
1 persiljerot
1 flaska öl, gärna en lager
1/2 - 1 liter hönsbuljong
1 knippe persiljestjälkar
1 msk torkad timjan
1/2 dl finhackad färsk persilja
salt och peppar

Till servering
Senap
Grovt bröd el. knäckebröd
Smör och ost

Skala och skär löken i klyftor. Skala palsternackorna, morötterna och potatisen och dela i mindre bitar. Skala persiljeroten och strimla den fint med skalaren. Skär vitkålen i tunna strimlor. Dela korvarna i mindre bitar. Varva alla ingredienser i en stor kastrull, grundkrydda med salt och peppar. Bind stjälkarna med steksnöre och lägg i grytan. Häll på öl, buljong samt tillsätt timjan. Låt koka upp och sjud till grönsakerna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Smaka av kryddningen under koktiden och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Vänd ner persiljan precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar