lördag 18 augusti 2012

Äppelbullar med sesamfrön

Om man någon gång tröttnar på vanliga kanelbullar är det ett bra tillfälle att prova nedan recept. Sesamfrön är inte vanligt att använda i bullsammanhang men det ger en fin nötig kontrast mot allt sött.


Vetedeg, ca 20 bullar
12 dl vetemjöl
125 g rumstempererat smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 msk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
40 g jäst

Fyllning
2 äpplen
100 g rumstempererat smör
4 msk socker
1 msk malen kanel
1 nypa salt
2 uppvispade ägg
1/2 dl sesamfrön

Ställ fram smöret innan du börjar baka så att det hinner bli rumstempererat. Starta bakandet med degen. Smula jästen i en bunke och lös i den kalla mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta i maskin 15 min eller för hand 20-30 min. Låt vila i bunken under bakduk ca 10 min, förbered fyllningen under tiden. Skala och skär äpplena i tärningar. Blanda smör, socker, salt och kanel. Ta ut degen och knåda den lätt. Dela i två delar och kavla till rektanglar, ca 25 x 40 cm. Bred fyllning på ena halvan av rektanglarna och strö äppeltärningarna över fyllningen. Vik rektangeln på mitten, tryck till ordentligt, och skär 2 cm tjocka remsor. Snurra varje remsa, knyt en knut och lägg i en form. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1 timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen på 225 grader över- och undervärme 10-12 min. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Spännande med sesamfrön! Även gott med äppelbitar som fyllning.

    SvaraRadera