Köttfärsjärpar, 4 portioner
500 g nöt- eller viltfärs
3 msk dl ströbröd
1/2 dl mjölk
30 g torkade aprikoser
30 g katrinplommon
1 liten gul lök
2 msk hackad persilja
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk soja
smör
salt och peppar
Blanda ströbröd och mjölk i en skål stor nog att rymma alla ingredienser så småningom, låt dra 5 min. Hacka de torkade frukterna i små bitar samt finhacka löken. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar. Är du noga provsteker du en liten bit för att smaka av kryddningen. Smörj en ungsfast form, forma avlånga bullar med händerna (lättare blir det om du blöter händerna i vatten mellan varje) och placera dem i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min på 175 grader varmluft. Använd stekskyn till att avsluta såsen.
Gräddsås
1 msk mjöl
2 msk smör
2 dl grädde
1 1/2 msk konc. kalvfond
3-4 dl mjölk
skyn från järparna
1/2 msk soja
vitpeppar
ev. salt
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet när smöret börjar fräsa och blanda ordentligt. Tillsätt grädden, fonden, sojan och mjölken. Låt koka upp och tillsätt sedan skyn från järparna. Koka ner såsen till önskad konsistens och smaka av med salt och vitpeppar.
Gurksallad med chili
1 slanggurka
1/2 chilifrukt
1 msk hackan persilja
1 msk ljus sirap
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk vatten
1/2 krm finmalen vitpeppar
Hyvla gurkan till långa strimlor. Ta bort fröna ur chilifrukten, om du inte vill ha en väldigt start gurksallad, och finhacka den. Blanda chili och gurka. Blanda sirap, vitvinsvinäger, vatten, peppar och persilja. Slå dressingen över salladen och låt dra några minuter.
Till servering
Potatismos eller kokt mjölig potatis
En god gelé
Ser ut som en riktigt god middag! :)
SvaraRaderaHej Jenny! Tack. Ja, den var en riktig höjdare. Vilken fin blogg du har!
SvaraRadera