torsdag 16 februari 2012

Kyckling i ugn med rotfrukter och kall basilikasås

Den här rätten blir väldigt bra oavsett om man väljer kycklingfilé, lår eller styckad hel kyckling som nedan. Om man väljer att köpa en hel kyckling och är osäker på styckningen finns många bra tips att hämta på YouTube, sök bara på "stycka kyckling" så kan ni få hjälp av Melker med flera. Använd inte er bästa kniv, den missen har jag gjort för er så ni slipper. Ugnen gör verkligen jobbet i denna måltid och den kalla såsen lyfter smakerna. Jag fick oväntat mycket glädjerop när jag ställde fram plåten framför delar av släkten i fjällen förra veckan så hoppas det smakar.


Kyckling med rotfrukter, 4 portioner
1 hel färsk kyckling (eller annan kyckling efter eget tycke)
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
4 potatisar
2 sötpotatisar
2 morötter
2 gula lökar

Basilikasås
1 dl majonäs (valfri fetthalt...)
2 dl crème fraiche
1 dl hackad basilika (fryst går bra)
salt och peppar

Stycka kycklingen till önskade bitar. Jag valde att dela bröstbitarna på mitten, dela upp låret i leden samt bena ur den övre lårbiten. Behåll så mycket skinn som möjligt på kycklingen då det blir underbart gott och knaprigt i ugnen. Skölj och skala sötpotatis, potatis, morötter och lök. Dela dem i klyftor och lägg i en långpanna tillsammans med kycklingen. Blanda olivolja, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar till en marinad. Häll marinaden över kycklingen och rotfrukterna. Blanda runt ordentligt och arrangera sedan kycklingbitarna överst med skinnsidan uppåt. Stek i ugn 30-40 min på 225 grader varmluft. Blanda undertiden ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.

Till servering
Blandsallad
Vinägrett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar