Kyckling med rotfrukter, 4 portioner
1 hel färsk kyckling (eller annan kyckling efter eget tycke)
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
4 potatisar
2 sötpotatisar
2 morötter
2 gula lökar
Basilikasås
1 dl majonäs (valfri fetthalt...)
2 dl crème fraiche
1 dl hackad basilika (fryst går bra)
salt och peppar
Stycka kycklingen till önskade bitar. Jag valde att dela bröstbitarna på mitten, dela upp låret i leden samt bena ur den övre lårbiten. Behåll så mycket skinn som möjligt på kycklingen då det blir underbart gott och knaprigt i ugnen. Skölj och skala sötpotatis, potatis, morötter och lök. Dela dem i klyftor och lägg i en långpanna tillsammans med kycklingen. Blanda olivolja, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar till en marinad. Häll marinaden över kycklingen och rotfrukterna. Blanda runt ordentligt och arrangera sedan kycklingbitarna överst med skinnsidan uppåt. Stek i ugn 30-40 min på 225 grader varmluft. Blanda undertiden ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.
Till servering
Blandsallad
Vinägrett
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar