torsdag 28 november 2013

Dillkött

Ok, nu blir det ytterligare en klassiker som verkligen förtjänar sin plats i den svenska matkulturens finrum. Om kalv eller lamm är godast tvistar de lärde, jag lämnar det upp till er att avgöra. Det viktigaste är att ni tar er tid att laga denna gudomliga gryta.


Dillkött, 4-6 portioner
1.5 kg lamm- eller kalvbog med ben
1 gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn
1 tsk dillfrön (kan uteslutas)
1 msk salt
1 liter grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk mjöl
3 dl grädde
2 dl mjölk
1-3 tsk ättikssprit, 24%
1-2 dl hackad färsk dill
salt & vitpeppar

Till servering
Kokt potatis
Kokta morötter

Skala och hacka löken och moroten grovt. Koka köttet med lök, morot, vitpeppar, dillfrön och salt i buljongen ca 2 timmar till köttet är mört och lossnar från benen. Ta upp köttet och pilla bort det från benet samt dela det i mindre bitar. Sila av buljongen och koka ner den till ca 5 dl. Fräs smör och mjöl i en kastrull, slå på buljong och grädde. Låt koka upp och puttra på svag värme några minuter. Späd ev. med mjölken om såsen blir för tjock. Smaka av med salt, peppar, dill och ättikssprit. Såsen skall ha en tydlig syra. Vänd ner köttet och servera med kokt potatis och kokta morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar