tisdag 21 maj 2013

Grillad sparris, hollandaisesås, sikrom och dill

En riktig förrättsklassiker, av en anledning. Var lite försiktig med citronsaften i såsen, det blir lätt för mycket. Jag gillar att ha ganska mycket tuggmotstånd kvar i sparrisen, men vill man grilla sönder den är inte jag den som kommer springande...


Sparris med hollandaise, 4 portioner
grön sparris, 12-16 st
1 msk olivolja
1 msk flingsalt
2 äggulor
150 g smält smör
1/2-1 msk citronsaft
salt
en knivsudd cayennepeppar
50 g sikrom eller löjrom
dillkvistar till garnering

Förbered ett vattenbad, sätt en kastrull med vatten på medelvärme. Lägg gulorna i en bunke och vispa i vattenbadet till de börjar tjockna. Häll då i smöret i en fin stråle under kraftig vispning. Ta endast det klara från smöret och skippa "bottensatsen". Krydda såsen med citronsaft, salt och cayenne. Om såsen blivit för tjock, späd med lite vatten. Skär bort det träiga från sparrisen och pensla med olivolja. Strö över flingsalt och grilla sparrisen 3-5 minuter, vänd efter halva tiden. Servera med såsen, sikrom och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar