Jag kan ofta tycka att vit choklad är för söt, men i denna kaka ackompanjerad av en syrlig hallonsås blir det en riktig höjdare. receptet är i stort hämtat från Melker Anderssons kokbok Hemma hos Melker Andersson.
Vit chokladcheesecake, 8 bitar
500 g färskost, Philadelphia
75 g vit choklad
3 ägg
3/4 dl socker
1,5 dl crème fraiche
2.5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk socker
1 msk vatten
Hallonsås
250 g frysta hallon
2 msk socker
Till garnering
Chokladflarn
Börja med hallonsåsen. Koka upp hallon och socker under omrörning. Mosa bären med en gaffel. Ta av från plattan, sila såsen och låt svalna.
Nyp ihop smör, mjöl, 2 msk socker och vatten till en pajdeg. Tryck ut degen i botten av en mindre springform, 16 cm i diameter. Förbaka på 200 grader varmluft i 10 min. Sänk ugnen till 130 grader varmluft. Blanda färskost, socker och ägg. Smält chokladen över ett vattenbad och vänd ner i smeten. Häll smeten i springformen och baka ca 20 min i ugnen. Låt svalna i kyl. Innan servering, vispa crème fraiche och stryk ett tunt lager på toppen. Dekorera med chokladflagor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar