Det är inte alla dagar man kan lägga vantarna på varmrökt tupp. Jag var lite osäker på vad jag skulle laga men hittade ett oväntat recept i Melker Anderssons kokbok "Hemma hos Melker" vilket inspirerade till nedan.
Kokt blomkål och varmrökt tupp, 4 portioner
1 blomkålshuvud
400 g rökt tupp (rökt kalkon eller skinka går också bra)
200 g sockerärtor
1 äpple
2 salladslökar
persilja till garnering
Ostsås
2 msk smör
1 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
salt och peppar
Till servering
Bröd och smör
Strimla köttet. Dela blomkålen i mindre bitar och koka i saltat vatten 6-8 min. Skär löken i skivor, stek hastigt på medelvärme i lite smör och tillsätt sockerärtorna. Fräs några minuter, smaka av med salt och peppar. Till ostsåsen, smält smöret och tillsätt mjölet. Låt fräsa 1 min, tillsätt mjölken. Låt koka några minuter, lägg i osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Skär äpplet i stavar. Lägg blomkålen på ett uppläggningsfat, häll på såsen, toppa med sockerärtor & lök, rökt tupp och äpple. Garnera med persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar