tisdag 20 augusti 2013

Kokt blomkål, varmrökt tupp, sockerärtor och äpple

Det är inte alla dagar man kan lägga vantarna på varmrökt tupp. Jag var lite osäker på vad jag skulle laga men hittade ett oväntat recept i Melker Anderssons kokbok "Hemma hos Melker" vilket inspirerade till nedan.


Kokt blomkål och varmrökt tupp, 4 portioner
1 blomkålshuvud
400 g rökt tupp (rökt kalkon eller skinka går också bra)
200 g sockerärtor
1 äpple
2 salladslökar
persilja till garnering

Ostsås
2 msk smör
1 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost
salt och peppar

Till servering
Bröd och smör

Strimla köttet. Dela blomkålen i mindre bitar och koka i saltat vatten 6-8 min. Skär löken i skivor, stek hastigt på medelvärme i lite smör och tillsätt sockerärtorna. Fräs några minuter, smaka av med salt och peppar. Till ostsåsen, smält smöret och tillsätt mjölet. Låt fräsa 1 min, tillsätt mjölken. Låt koka några minuter, lägg i osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Skär äpplet i stavar. Lägg blomkålen på ett uppläggningsfat, häll på såsen, toppa med sockerärtor & lök, rökt tupp och äpple. Garnera med persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar