onsdag 11 mars 2015

Västerbottenpaj med löjrom

Här kombineras två av de absolut bästa svenska matprodukterna; löjrom och västerbottensost. Ett tips för vacker uppläggning är att använda två matskedar av modell större för att forma vackra "ägg" av löjrom. Nedan angivelser är beräknat som förrätt till 8-10 personer.


Pajskal
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
1 krm salt

Fyllning
175 g riven västerbottensost
2 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 krm finmalen vitpeppar


Till servering
Löjrom från Kalix (30-50 g per person)
Finhackad rödlök
Citronklyftor
Gräddfil
En kvarn med svartpeppar
Dill till garnering

Blanda alla ingredienser till pajdegen och nyp ihop till en fast deg, låt vila i kyl 30 min. Tryck därefter ut degen i en smord pajform, ca 24 cm, nagga botten med en gaffel och förbaka skalet i ugn 15 min på 175 grader varmluft. Om man tycker det är lättare kan man även kavla ut degen.

Fyllskalet med den rivna osten. Blanda ägg, grädde och peppar och häll över osten. Grädda 25-30 min på 200 grader varmluft till fin färg. Låt svalna något och servera med löjrom och tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar