Dubbelmarinerad fläskfilé
fläskfilé, ca 600g
smör till stekning
Marinad 1
3/4 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 msk soja
1 msk torkad rosmarin
1 tsk chili flakes (el. 1/2 tsk chilipulver)
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
Marinad 2
3/4 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk rödvinsvinäger
2 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad färsk timjan
rivet skal från en citron
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
Putsa fläskfilen från hinnor och fett. Blanda all ingredienser till den första marinaden och lägg marinad och fläskfilé i en plastpåse. Låt köttet marineras några timmar i kyl, eller över natten. Har man bråttom kan man gnida in marinaden i köttet med händerna och sedan snabbmarinera en timme. Stek sedan köttet i smör på hög värme till fin yta. Stek sedan klart i ugn på 100 grader varmluft till 70 grader innertemperatur. Blanda alla ingredienser till den andra marinaden. Låt köttet svalna något, skär det sedan i centimetertjocka skivor och lägg det i den andra marinaden. Låt vila i kyl några timmar innan servering. Servera kallt eller rumstempererat.
Matvetesallad med vårlök, paprika och rostade solrosfrön
2 dl matvete
1 dl rostade solrosfrön (rosta själv i torr panna till fin färg)
2 vårlökar
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
2 tomater
1 tsk chili flakes
salt
svartpeppar
olivolja till stekning
Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen. Skär paprikan i mindre bitar och stek på medelvärme till den är mjuk och har fått fin färg, salta. Hacka vårlöken grovt och låt fräsa med i pannan någon minut. Tillsätt matvete, solrosfrön och chili flakes. Låt allt bli varmt och krydda med salt och peppar. Servera salladen ljummen eller kall.
Förslag på tillbehör
Citronskivor
Surdegsbröd
Crème fraiche med färska örter
Tomatsallad
Hummus
Hummus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar