söndag 14 september 2014

Gravlax med dillstuvad potatis

En svensk klassiker som aldrig blir tråkig, inte ens av att den finns på varenda golfkrogsmeny värd namnet. Köp lax av bra kvalité, eller grava själv!


Gravlax och dillstuvad potatis, 4 port
600 g gravad lax (köp färdig eller gör mitt goda recept på gravad lax)
1 kg färskpotatis
3 dl grädde
3-5 dl mjölk
2 msk mjöl
50 g smör
1 dl hackad färsk dill
citronsaft
salt och vitpeppar

Till servering
Hovmästarsås
Citronklyftor
Iskalla pilsner

Koka potatisen i saltat vatten till den är nästan klar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt bryna kort. häll i grädden lite i taget och rör så att den inte blir klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt puttra på svag värme ca 10 min, späd med mer mjölk till önskad konsistens. Krydda med salt, vitpeppar, dill och citronsaft. Skär laxen i tunna skivor. Servera med hovmästarsås, citronklyftor och några kalla pilsner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar