En svensk klassiker som aldrig blir tråkig, inte ens av att den finns på varenda golfkrogsmeny värd namnet. Köp lax av bra kvalité, eller grava själv!
Gravlax och dillstuvad potatis, 4 port
600 g gravad lax (köp färdig eller gör mitt goda recept på gravad lax)
1 kg färskpotatis
3 dl grädde
3-5 dl mjölk
2 msk mjöl
50 g smör
1 dl hackad färsk dill
citronsaft
salt och vitpeppar
Till servering
Hovmästarsås
Citronklyftor
Iskalla pilsner
Koka potatisen i saltat vatten till den är nästan klar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt bryna kort. häll i grädden lite i taget och rör så att den inte blir klumpar. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt puttra på svag värme ca 10 min, späd med mer mjölk till önskad konsistens. Krydda med salt, vitpeppar, dill och citronsaft. Skär laxen i tunna skivor. Servera med hovmästarsås, citronklyftor och några kalla pilsner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar