söndag 31 augusti 2014

Rågfrallor med russin

Under semestern bakades det mycket bröd! Efter lite experimenterande och inspiration av diverse böcker skapade min fru denna väldigt enkla och otroligt goda fralla. För er som inte bakat förut kan jag verkligen rekommendera att börja nu! Nedan recept kräver inga komplicerade och dyra knådmaskiner i retroutförande, det räcker med en träslev. Det är svårt att misslyckas! Sätt degen på kvällen och få härliga frukostfrallor.


Frukostfrallor 8 st
5 g jäst
3 dl vatten
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl rågsikt
3.5 dl vetemjöl
1/2 dl russin
1/2 dl havregryn (kan uteslutas)

Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner honung, salt, rågsikt, vetemjöl och russin. Rör om ordentligt. Låt jäsa i rumstemperatur i bunke med lock över natten eller ca 8 timmar. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dra ut degen med fingrarna till ca 20 x 40 cm. Vik degen på mitten till ca 10 x 40 cm och skär till 8 lika stora frallor. Pensla med vatten och strö över havregryn. Lägg över frallorna på ett bakplåtspapper. Låt jäsa under duk 30 min. Sätt ugnen på 275 grader över- och undervärme, låt en plåt vara i ugnen. För över frallorna till den varma plåten. Släng in 5-6 isbitar (eller 1 dl vatten) i botten på ugnen. Vattnet hindrar ytan på bröden från att torka ut direkt och hjälper degen att jäsa i ugnen. Sänk till 250 grader och grädda 15-20 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar